Bilimetri İçerik Hakları ve Sorumlulukları

Okuma Süresi: 5 dk. - Bilimetri'de Yayınlanan İçeriklerin Hakları Kime Aittir? Bu Haklar Nelerdir?

Bu içerik Bilimetri için Bilimetri yayın ekibi tarafından hazırlanmıştır.
Yazar: Çınar Civan

Bilimetri tasarımcısı ve yapay zeka tarafından tasarlanmış bir görsel.
Kaynak: BilimetriDALL-E

Bilimetri Yazılı İçerik Hak ve Sorumlulukları

Bilimetri'de her yazının haklarını belirlemek ve yazının sorumluluğunun kime ait olduğunu, yasal olarak hangi işlemler yapılabileceğini, düzenleme, yayından kaldırma politikasını belirlemek için yazarlara ve okurlara "Bilimetri Yazılı İçerik Hak ve Sorumlulukları"nı sunarız. Bunlar maddeli bir şekilde aşağıda belirtilmiştir. Eğer aklınızda bir soru kalırsa bizlere ulaşabilirsiniz: [email protected], [email protected].

1. Yayınlama Politikası

1.1 Yazıları Yayına Alma

  1. Bilimetri'de yazıları yayına almaktan sorumlu olan ekip editör ekibidir. Son kararı daima editör ekibimiz vermektedir. Bu sebeple yazıların kabul edilmesi veya reddedilmesinde daha yetkili hiçbir kişi veya alan yoktur.
  2. Bilimetri'de tüm yazılar tarafsız ve objektif bir bakış açısı ile incelenir. Kuralları büyük ölçüde ihlal etmesi durumunda yazı reddedilebilir veya editör tarafından revizyona gönderilebilir.
  3. Bilimetri'de yayınlanan her yazı istenildiği gibi incelenebilir, yayına alınılabilir, yayına alınılmayabilir, yazara bilgi verilebilir, yazara bilgi verilmeyebilir. Bilimetri bu konuda hiçbir sorumluluğu kabul etmemektedir.
  4. Bilimetri yazıların incelenmesi için bir zaman dilimi belirtmemektedir, her yazı editörlerin uygun olduğu bir zamanda önem sırasına göre incelenmektedir. Bu önem sırasının bir kuralı bulunmamaktadır ve tamamen rastgele davranılabilir.

1.2 Yazıları Düzenleme Politikası

  1. Bilimetri'ye gönderilmiş her yazı için editöryal düzenleme izni sınırsız olarak verilmiş kabul edilir. Bilimetri editörleri yazıyı istedikleri gibi düzenleyebilir ve bunu yazara belirtmeden sunabilir. Fakat kesinlikle editör adı ve yazar adı bir arada verilir.
  2. Bilimetri'de her yazı editörler tarafından istenilen zamanda düzenlenebilir ve editörlerin bu düzenlemeyi yazarlara bildirme zorunluluğu yoktur. Normal koşullarda bu düzenleme hakkında yazarlara bir elektronik posta gönderilmektedir.
  3. Her yazar yazısı için düzenleme talebi oluşturabilir. Bu talep Bilimetri yazar editör paneli üzerinde bir yazı ile anlatılmıştır. Bu yazıyı okuyarak nasıl talep oluşturabileceğinizi ve taleplerin nasıl incelendiğini öğrenebilirsiniz. İlk defa pilot içerik gönderecek olan yazarlara bunun hakkında bir bilgilendirme verilmemektedir. Aklınızda bir soru kalırsa: [email protected].

1.3 Yazıları Yayından Kaldırma Politikası

  1. Bilimetri'de yayınlanan her yazı istenilen zamanda yayından kaldırılabilir ve yazara bunun hakkında bilgi verilme zorunluluğu bulunmamaktadır. Yazının kaldırılma gerekçesi pek çok durumdan kaynaklı olabilir. Yazarlara böyle bir durum oluşması halinde elektronik posta iletisi gönderilecektir.
  2. Bilimetri'de her yazar içeriğini yayından kaldırma talebi oluşturma hakkına sahiptir. Bilimetri çok ciddi durumlar haricinde yayınlanmış içerikleri yayından kaldırmayı tercih etmemektedir. Her şeye rağmen talep göndermek isteyenler Bilimetri yazar editör panelinde bunun hakkında yazılmış olan bir bilgilendirme yazısını okuyarak nasıl talep gönderebileceğini öğrenebilir.

1.4 Başka Yazarlara Ekleme, Düzenleme, Görüş Hakkı Verme

  1. Bilimetri daha önce yazılmış bir yazıya başka bir yazar tarafından ekleme, düzenleme, görüş hakkı verme gibi hakları elinde bulundurmaktadır. Yazının ilk versiyonunu yazan yazar her zaman 1. yazar olarak gösterilirken, yazı hakkında sonradan düzenleme yapan yazar duruma göre 2. yazar olarak gösterilebilir.
  2. Bilimetri bir yazı ile diğer bir yazıyı birleştirme hakkına sahiptir. Bu birleştirme hakkında yazara bilgi verilme zorunluluğu bulunmamaktadır ve birleştirme sırasında yazıya en çok katkı sağlayan yazar öne çıkarılabilir. Çoğu durumda ilk yazar 1. yazar olarak gösterilir ve bu değiştirilmez.

1.5 Daha Önce Yayımlanmış İçerik Hakları

  1. Bilimetri'de yayımlanacak olan her içerik tamamen özgün olmalıdır ve daha önce başka hiçbir platformda değiştirilmiş veya oynanmış dahi olmakla beraber, yazara ait olsa bile yayımlanmamış olmalıdır. Bilimetri'de yayımlanacak tüm içerikler ilk olarak Bilimetri'de yayımlanmış olmak zorundadır. Bu kuralı ihlal eden tüm içerikler doğrudan reddedilecektir.
  2. Aynı yazara ait yabancı bir dilde yayımlanmış bir yazının Türkçe hali Bilimetri üzerinde yayımlanacaksa yazı incelemeye alınır ve şartları karşılaması durumunda yayına alınabilir.

2. Telif Hakları

2.1 Yazıların Telif Hakları

  1. Bilimetri'de yayımlanmış her içeriğin telif hakkı Bilimetri'ye aittir. Hiçbir yazar yazısı üzerinde telif hakkı talebinde bulunamaz, yazısını başka platformlarda izinsiz olarak yayımlayamaz ve yazının haklarının kendisine ait olduğunu iddia edemez. Bu maddenin olmasının sebebi ise Bilimetri'deki yazıların daima olması ve Bilimetri'nin yasal sorunlar yaşamamasının hedeflenmesidir.
  2. Bilimetri'de yayımlanan her içerik yayımlandığı ilk andan itibaren Bilimetri'ye ait sayılır. Bu telif hakları Bilimetri var olmaya devam ettiği süre boyunca sınırsız olarak geçerli olacaktır ve hiçbir şekilde ihlal edilemez olacaktır.
  3. Bilimetri'ye gönderilen her içeriğin hakkı Bilimetri'ye devredilmiş sayılmaktadır. Dolayısıyla içeriğini gönderen herkes bu şartı okumuş ve kabul etmiş sayılmaktadır.
  4. Yazdığı yazının hak ve yetkisinin Bilimetri platformuna devredilmesini istemeyen yazar, yazısını Bilimetri'ye göndermemelidir. Tarafımıza ulaşan tüm yazılar doküman sayılır ve telif hakları Bilimetri'ye ait kabul edilir.

2.2 Yazılardan Gelir Elde Etme

  1. Bilimetri'deki tüm içerikler gönüllülük esaslıdır ve yazılar için bir ödeme yapılmamaktadır.
  2. Bilimetri'de yazısı yayımlanmış hiçbir yazar geriye ve ileriye dönük gelir talep edemez. Bilimetri yazarlara hiçbir şekilde ödeme yapma sorumluluğu bulundurmaz.
  3. Bilimetri sadece kendi davet ettiği ve teklif verdiği yazarlara anlaşmalı ve karşı taraflı yazılı imzalı evrak ile ödemede bulunabilir. Bu tarz bir ödeme sadece tek taraflı olarak Bilimetri tarafından teklif edilebilir. Karşı tarafın böyle bir teklif hakkı kesinlikle bulunmamaktadır.
  4. Yazarlar Bilimetri'de yayınladıkları içeriğin bağlantısını kullanarak yasal olan yöntemler dahilinde [email protected] adresinden izin alarak gelir elde edebilir. Böyle bir iznin verilmesi için Bilimetri yetkilileri tarafından yazara yazılı ve imzalı elektronik posta gönderilmesi gereklidir.
  5. Bilimetri'de yayınlanan yazıları kendi siteleri veya başka platformlarda paylaşarak  gelir elde etmek isteyen yazarlara bazı koşullarda izin verilebilir. Bu koşulları ve şartları sorgulamak ve izin talebinde bulunmak için yazarların [email protected] elektronik posta adresi ile iletişime geçmesi gerekmektedir.

3. Paylaşım Hakları

  1. Yazarlar Bilimetri platformunda yayımladıkları yazıları sosyal medya, basılı medya, sosyal çevre ile paylaşım gibi haklar açısından sınırsız özgürlerdir. Bilimetri'de yayımlanan yazılar "Bilimetri İçerik Kullanım Koşulları" kapsamında kullanıma ve paylaşıma açıktır.
  2. Yazarlar yazılarını Bilimetri'nin sosyal medya platformlarında sınırsız ve zaman belirtilmeksizin, tekrarlı veya tek seferli paylaşıma açmış ve buna sınırsız izin vermiş sayılır. Bilimetri yazarları yazılarını gönderirken ilgili sosyal medya hesaplarını yazar hesaplarına eklemişlerse ilgili sosyal medya hesabında yapılacak olan Bilimetri içerik tanıtım paylaşımının altında yazarın bu hesabı etiketlenecektir. Bu etiketlenmenin yapılması istenilmiyorsa editöre not kısmı üzerinden bu durum belirtilmek zorundadır. Aşağıda Bilimetri'de yayımlanan içeriklerin nerelerde paylaşılacağı belirtilmiştir;
    1. Podcast stili ile seslendirilmesi durumunda podcast olarak YouTube platformunda paylaşılacaktır. (Bu seslendirme herhangi bir gönüllü veya çalışan tarafından yapılabilir.)
    2. İçeriğin videolaştırılma veya görselleştirilme durumunda YouTube platformunda değiştirilmiş veya kısaltılmış versiyonu ile paylaşılması.
    3. İçerikler kısa yönlendirme (bağlantı) veya uzun açıklama halinde Twitter platformunda paylaşılacaktır. (Duruma editör ve yöneticiler karar verecektir.)
    4. Bilimetri Taksonomi Veri Tabanı için yapılmış tür girdileri haricindeki içerikler Instagram platformunda paylaşılacaktır. (Bazı durumlarda içerikler Instagram platformunda paylaşılmayabilir. Bazen ise tür girdileri duruma göre paylaşılabilir.)
    5. İçerikler Reddit platformunda açıklamalı bir şekilde paylaşılacaktır.

4. İçeriklere Yapılabilecek Eklemeler ve Özellikler

  1. Bilimetri'de yayımlanmış olan tüm içerikler podcast stilinde seslendirilebilir. Bu seslendirmeler gönüllü veya çalışan seslendirmenlerimiz tarafından yapılabilir. Bilimetri yazarları yazılarının seslendirilmesi için tüm hakları Bilimetri'ye vermiş kabul edilir.
  2. Bilimetri'de yayımlanmış olan içerikler videolaştırılabilir ve görselleştirilebilir. Bu içerikler YouTube gibi platformlarda tamamen veya kısmen, düzenlenerek veya düzenlenmeyerek paylaşılabilir. Bilimetri yazarları yazılarının videolaştırılması ve görselleştirilmesi için tüm hakları Bilimetri'ye vermiş kabul edilir.
  3. Bilimetri'de yayımlanan tüm içerikler bir basılı medyada (kitap, yazılı makale, dergi vb.) derlenebilir veya yayımlanabilir. Bu işlem yapılırken yazarlara atıfta bulunulur ve yayım yapılmadan önce yazarlara mutlaka danışılır. Her duruma rağmen Bilimetri içerik üreticine danışma sorumluluğunu kabul etmez.
  4. Bilimetri'de yayımlanmış tüm içerikler hakkında tartışma ve eleştiri yazıları yazılabilir ve yayınlar yapılabilir. Bu yayınlarda yazara danışılma zorunluluğu bulunmamaktadır ve Bilimetri yazarları eleştirilme ve yazısı hakkında tartışılma durumunu kabul eder.

5. Yazar Hakları

  1. Yazarlar yazılarını başka bir platformda veya basılı medyada paylaşmak istediğinde Bilimetri'ye danışmak zorundadır. Bilimetri'nin imzalı izni bulunmadan yazıyı izinsiz paylaşmak veya gelir elde etmek hem telif haklarını çiğnemeye hem de lisans haklarını çiğnemeye girer.
  2. Bilimetri yazarları yazıları hakkında röportajlar verebilir, konuşabilir, yorum yapabilir, başka yerlerde yazılarına ekleme yapabilir. Bu durumlar için Bilimetri'ye danışılma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Bu içerik hakkında bir sorun mu var? Raporlamak istediğin durumu/hatayı bizlere iletebilirsin.
Bu içerik en son "14.02.2023 - 19.51 (UTC+3)" tarihinde içeriğin orijinal versiyonu üzerinden güncellenmiştir.

Çınar Civan

Bilimetri site kurucusu, idari sorumlu, editör ve yazarı. Bilim alanında içerikler ve makaleler yazıyor. Evrimsel biyoloji ve taksonomi alanında araştırmacı. ORCID ID: 0000-0001-6378-8630 twitter instagram email

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu