Bilimetri Nedir?

Okuma Süresi: 2 dk. - Bilimetri Nedir? Amacı Nedir ve Kimler Tarafından Kurulmuştur?

Bu içerik Bilimetri için Bilimetri yayın ekibi tarafından hazırlanmıştır.
Yazar: Çınar Civan

Bilimetri'nin Amacı Nedir?

Bilimetri, tamamen gönüllü içerik paylaşımı amacıyla açılmış bir bilimsel içerik paylaşım ve bilimsel proje sitesidir. Bilimetri, hiçbir şekilde kâr amacı gütmemektedir. Fakat bu Bilimetri'nin temel masraflarını karşılaması için tamamen gönüllü olarak yapılan destekleri geri çevireceği anlamına gelmemektedir. Bilimetri'den elde edilen her gelir başta Bilimetri Bilim Sitesi olmak üzere diğer Bilimetri sistemlerinde ve bilim adına olan diğer projelerde harcanacak şekilde kullanılacaktır.

Bilimetri tasarımcısı ve yapay zeka ile hazırlanmış bir görsel.
Kaynak: BilimetriDALL-E

Bilimetri Projesi Ne İçin Yapıldı?

Bilimetri, başta Türkçe olmak üzere bilimsel makaleler ve bilimsel içerikler yayınlamak ve diğer bilim projelerini tamamen ücretsiz bir şekilde diğer kullanıcılara sunmak amaçlı oluşturulmuştur. Türkiye'de bilimin gelişmesi ve bilimin doğru anlaşılabilmesi için elinden gelen her şeyi yapmayı hedefleyen Bilimetri, bu amaçlarına ulaşmak için hiçbir şekilde çekinmeyeceğini ve geri adam atmayacağını bildirmektedir. Bilimetri olarak bilimsel içeriklerin sayısını arttırmayı ve Türkçe olarak paylaşılan bilimsel makale ve bilimsel içerik sayısını arttırmayı hedefliyoruz.


Bilimetri Kim/Kimler Tarafından Kuruldu?

Bilimetri, Çınar Civan tarafından kurulmuştur ve Bilimetri'nin hakları Çınar Civan'a aittir. Bilimetri bünyesinde başka editörler ve yazarları bulundurmakta ve bulundurmaya devam edecektir. Bilimetri'deki tüm yönetim ekibi ve editör ekibi Bilimetri'nin her daim bilimsel kalmasını, özgün ve kaliteli içerikler üretmesini sağlamak için özenle çalışmaktadır. Aynı şekilde düzenli Bilimetri içerik üreticileri, Bilimetri platformunun düzenli olarak içerikler almasını ve aktif bir bilim platformu kalmasını sağlamak için özenle çalışmaktadır.

Bilimetri'nin İlkeleri Nelerdir?

Bilimetri platformu ve Bilimetri'ye bağlı tüm sistemler fikirlerimizi ve desteklediğimiz bilimsel görüşleri esas alan ilkelere bağlıdır ve Bilimetri'de bulunan tüm içerikler bu ilkelerle bağlantılıdır. Peki nedir bu ilkeler?

  1. Bilimetri bilimin üstünlüğünü göz önünde bulundurur: Bilimetri'deki hiçbir içerik bilimsel olmayan nitelik taşıyamaz ve hiçbir şekilde sahtebilim, çarpıtma, detaysız unsur bulunduramaz. Bilimetri, her zaman bilimin en geçerli kaynak olduğunu kabul eder ve bunu tüm içeriklerinde, paylaşımlarında, sistemlerinde uygular.
  2. Bilimetri'deki her içerik kaynağa sahip olmalıdır: Bilimetri platformlarında ve Bilimetri sistemlerinde yayınlanan her içerikte kaynak bulunmaktadır. Dolayısıyla Bilimetri'deki pek çok içerik başka bilimsel kaynaklar tarafından desteklenmektedir ve okuyucuya ilgili kaynağa yönlendirme yapmaktadır. Böylelikle hem bilimsel açıdan güvenilirliği hem de ilgili içerikle ilgili ileri okuma bilgisini okuyucuya sağlamaktayız.
  3. Bilimetri şahsi inançlardan bağımsızdır: Bilimetri, hiçbir şahsi inanışı esas almamaktadır ve içeriklerini sadece bilime göre hazırlamaktadır. Dolayısıyla Bilimetri, hiçbir dini, felsefi görüşü desteklememektedir. Bilimetri, bu konular hakkında içerik üretebilir fakat bu içerikler tamamen bilimsel olarak ele alınmalıdır ve şahsi görüş bulundurulmamalıdır. Bilimetri, hiçbir şekilde Tanrılı inanışları, Tanrısız inanışları ve diğer tüm dini inanışları desteklememekte/kabul etmemekte/reklamını yapmamaktadır.
  4. Bilimetri haber dürüstlüğüne uyar: Bilimetri, hiçbir içeriğinde sahtebilimsel içerik, sahte haberler, tık tuzağı içerikler, reklam amaçlı tuzaklar bulundurmamaktadır ve tüm içerikleri tamamen tarafsız bir şekilde sunmaktadır.
  5. Bilimetri evrim gibi çok bariz doğa yasalarına göre hareket eder: Bilimetri, başta evrim olmak üzere kabul gören doğa yasalarına göre hareket eder. Bu sebeple Bilimetri platformlarında bulunan tüm içerikler bu ilke maddesine göre hazırlanmaktadır. (Örnek: Bilimetri'deki tüm biyolojik yazılarda evrimden bahsedilebilir ve evrime örneklendirme yapılabilir. Evrimsel içeriklere yönlendirme/gönderme yapılabilir.
> Bilimetri içerikleri tüm okurlara açıktır ve Bilimetri İçerik Kullanım Koşulları'na uyduğu taktirde paylaşıma açıktır. Sormak istediğiniz soruları bizlere iletebilirsiniz: [email protected]


Bu içerik hakkında bir sorun mu var? Raporlamak istediğin durumu/hatayı bizlere iletebilirsin.
Bu içerik en son "14.02.2023 - 11.18 (UTC+3)" tarihinde içeriğin orijinal versiyonu üzerinden güncellenmiştir.

Çınar Civan

Bilimetri site kurucusu, idari sorumlu, editör ve yazarı. Bilim alanında içerikler ve makaleler yazıyor. Evrimsel biyoloji ve taksonomi alanında araştırmacı. ORCID ID: 0000-0001-6378-8630 twitter instagram email

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu