Bilimetri Taksonomi Veri Tabanı Nasıl Kullanılır?

 Okuma Süresi: 2 dk. - Bilimetri Taksonomi Veri Tabanı Kullanım Rehberi

Bu içerik Bilimetri için Bilimetri yayın ekibi tarafından hazırlanmıştır.
Yazar: Çınar Civan

Bilimetri tasarımcısı ve yapay zeka ile hazırlanmış bir görsel.
Kaynak: BilimetriDALL-E

Bilimetri Taksonomi Veri Tabanı Rehberi

Aşağıdaki alt başlıkları kullanarak Bilimetri Taksonomi Veri Tabanı projesi hakkında daha detaylı bilgi alabilir ve bu projenin nasıl kullanıldığını ve nerelerde kullanılabileceğini öğrenebilirsiniz.

Veri Tabanı Hangi Projelerde Kullanılabilir?

Bilimetri Taksonomi Veri Tabanı projesi tüm bilim okurları ve taksonomi meraklıları için geliştirilmiş ve aktif olarak geliştirilmeye devam eden bir projedir. Bu projeyi pek çok alanda pek çok kişi kullanabilir. Örnek olarak tür gözlemcileri fotoğrafladıkları bir türün taksonomik sıralamasını öğrenmek isterse, o tür hakkında kısa ve öz bilgiler almak isterse taksonomi veri tabanını kullanabilir. Eğer gözlemci kısa ve öz bilgilere ek olarak detaylı ve uzun bilgiler almak isterse Bilimetri Taksonomi Veri Tabanı projesine bağlı olan taksonomi makalelerimizi okuyabilir. Bilimetri Taksonomi Veri Tabanı içinde paylaşılan tüm girdiler atıf yapıldığı sürece kullanıma açıktır. Bu projeye dahil tüm girdiler "İçerik Kullanım Koşulları"na bağlıdır.

Veri Tabanını Nasıl Kullanabilirim?

Bilimetri Veri Tabanı projesinin taksonomi ağacını nasıl kullanabileceğinizi aşağıda görseller ile açıklamaya çalıştık. Eğer aklınızda bir soru kalırsa bunu bizlere [email protected] elektronik posta adresinden iletmekten çekinme.

Veri Tabanı Girdilerini Görmek

Eğer son girilenden ilk girilene doğru bir sırada taksonomi girdilerini görmek istiyorsanız aşağıdaki adımları takip ederek ilgili sayfaya ulaşabilirsiniz.

Bilimetri anasayfa kısmında "Taksonomi Girdileri" kısmını gösteren bir görsel.
Kaynak: Bilimetri

Görselde belirtildiği gibi Bilimetri sitesinin anasayfasında "Taksonomi" başlığı altında taksonomi içerikleri için ayrı bir sayfa açılmıştır. Bu sayfanın açılır panellerinden "Taksonomi Girdileri" seçeneğini seçtikten sonra taksonomi girdilerinin tarihe göre sıralandığı bir sayfaya gideceksiniz.

Bilimetri taksonomi girdilerinin gösterildiği sayfaya ait bir görsel.
Kaynak: Bilimetri

İlgili sayfada veri tabanı girdileri hakkında daha detaylı bir yazı ile karşılaşacaksınız. Bu sayfada belli başlı tür gözlemleri ile sayfayı daha güzel hâle getirmeye çalıştık.

Taksonomi Ağacını Görmek

Eğer taksonomi girdilerini bir taksonomi ağacında sıralanmış ve birbirleriyle bağlantıları gösterilmiş, detaylı bir şekilde görmek istiyorsanız Bilimetri Taksonomi Veri Tabanı'na bağlı taksonomi ağacını kullanabilirsiniz.

Bilimetri anasayfa kısmında "Taksonomi Veri Tabanı" kısmını gösteren bir görsel.
Kaynak: Bilimetri

Bilimetri sitesinin anasayfasına geldikten sonra "Taksonomi" başlığı altında açılan panellerden "Taksonomi Veri Tabanı" seçeneğini seçerek taksonomi ağacına ve taksonlar hakkında detaylı bilginin verildiği sayfaya gidebilirsiniz.

Bilimetri "Taksonomi Veri Tabanı" sayfasına ait bir görsel.
Kaynak: Bilimetri

Bu sayfada taksonomi veri tabanımız hakkında detaylı bir yazı göreceksiniz. Bu yazıyı okuyarak veri tabanımız hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.

Bilimetri "Taksonomi Veri Tabanı" sayfasına veri tabanına ait bir görsel.
Kaynak: Bilimetri

İlgili sayfada veri tabanı üzerine tıklarsanız sayfa tam ekran olacaktır. Aşağıda bulunan "+" yani "yakınlaştır" seçeneğini kullanarak veri tabanı içinde yakınlaşabilir, "-" yani "uzaklaş" seçeneğini kullanarak veri tabanını daha uzaktan, genel bir bakış açısı ile görebilirsiniz.

Bilimetri "Taksonomi Veri Tabanı" sayfası içerisindeki veri tabanında yakınlaştırılmış bir görsel.
Kaynak: Bilimetri

Bu içerik hakkında bir sorun mu var? Raporlamak istediğin durumu/hatayı bizlere iletebilirsin.
Bu içerik en son "14.02.2023 - 15.13 (UTC+3)" tarihinde içeriğin orijinal versiyonu üzerinden güncellenmiştir.

Çınar Civan

Bilimetri site kurucusu, idari sorumlu, editör ve yazarı. Bilim alanında içerikler ve makaleler yazıyor. Evrimsel biyoloji ve taksonomi alanında araştırmacı. ORCID ID: 0000-0001-6378-8630 twitter instagram email

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu